Dagens middag
Igår fick jag hem 3 kg filéad sik från Åland. Så fin så det är inte klokt. Självklart blir det dagens middag.
Mina planer är att panera och steka, göra sås på torkad svart trumpetsvamp, vin och grädde. Till det ska jag naturligtvis ha mandelpotatis. Meddelar senare hur gott det blir :-)
Var länge sedan jag åt sik. Jag tror att det kan vara över 35 år sen. Låter förfärligt men så är det när man inte har tillgång till att fiska själv. Då för länge sedan bodde vi i Härjedalen och ung och rask så traskade man över fjällen till en härlig sjö där vi fick fiska sik. Jösses så mycket fisk vi fick. Sik är en otroligt god fisk som passar att göra det mesta av. Kan inte riktigt säga vad som är godast men kanske saltgravad. Blir nog lite till jul tror jag. Brukar saltgrava lax också. Gammalt sätt att göra. Inga kruseduller. Bara salt, möjligen lite dill.
Ja man börjar redan tänka lite på julmat, jag gillar verkligen det. Förr gjorde jag allt själv, syltor av alla de slag och 9 olika sillinläggningar men... ungdomen är rädd för fett och är inte heller så intresserad av sill så det har jag dragit ner på. Brukar köpa mej lite extra smaskigt från vår fantastiska Köttbod i Trollbäcken där de har det mesta till julbordet. Dessutom kravmärkt.
Har nog det här tidiga tänkandet om julmat för att jag gillar det gamla sättet att laga mat. Kommer ihåg när mamma och pappa lutade av lutfisken och vad man tyckte det var gott. Älskar lutfisk fortfarande men köper den färdig. Vet inte om man kan köpa torkat längre, tveksamt.
Lite nostalgisk idag, beror nog på att jag är lite vissen, trött och orkeslös. Då kommer drömmar och minnena fram :-)

Lite kallt börjar det bli. Mysigt. Skönt att vara inne och tända lite ljus nu när det börjar skymma.
Tid att tillåta sig vara lite stilla och kura lite i fåtöljen.